jak doma děláme sýr

08.02.2016 09:14

Sýr balkánského typu

5 litrů mléka ohřeji na 72-74 stupňů C .Po dosažení teploty co nejrychleji zchladím  na 30 stupňů C a přidám 2 lžičky sušené kultury. Musí se to řádně promíchat a stále udržovat teplotu na 30 stupních po dobu 30 min. Poté se přidají 2 lžičky  chloridu vápenatého (pokud jej nebudeš mít  jde to i bez něho ale je menší výtěžnost) a 2 lžičky syřidla řádně promíchat ale nemíchat dlouho.(poté uklidnit hladinu zamícháním opačným směrem) a nechat stát při pokojové teplotě .Doma to takto uděláme večer a necháváme stát do rána následujícího dne. Ráno nožem nakrájíme na kostky asi 2 cm a necháme stát cca 2 hodiny .Sýr klesne a nahoře je syrovátka. A to je přesně ten čas kdy vezmeme děravou sběračku  a po vrstvách zase tak 2 cm sbíráme a dáváme do forem. Pokud chceš nějakou příchuť tak s v tomto okamžiku musí přidávat do forem mezi jednotlivé vrstvy. Formu stavíme na misku aby měla kam syrovátka odkapávat. Ve formě se nechává 2-3 dny několikrát denně otočit. Nakonec se z formy vyklopí a u nás se posype solí na horní část pro ozdobu dáváme mletý barevný pepř. Zabalí se to do potravinářské folie a dá do lednice. Druhý den se už může konzumovat. Takto připravený vydrží  5-7 dnů.

Nasolit se nechají také v solné lázni :do litru vody se dá 180-200g soli a nechá se sýr v této lázni 10-20 min podle velikosti (jak byla veliká forma).Na sýr z 5 litrů mléka je třeba 2,5-3 litry solné lázně.

Tak ať se to podaří a dobrou chuť

—————

Zpět


Kontakt

Krocak-ubytovani-farma

Záblatí č.55, 37901 Třeboň

737484847